Plan bezichtiging
DAGPAS €15
 +31 20 280 4002
Menu
DAGPAS €15
Plan bezichtiging
 +31 20 280 4002

Een deal vier je met een SCHAEPMANNETJE!

Eduard Schaepman
11-apr-2019 6:30:00

Wellicht heeft u ‘m al voorbij zien komen: het Schaepmannetje. En dan heb ik het niet over een nieuwe aanwinst in de familie, maar over een fijne alcoholische versnapering! De nodige vragen kwamen afgelopen week binnen over deze fles (‘ga je nou verder in de drank Eduard?’, ‘Wat heeft een oude jenever met Tribes te maken?’, en ga zo maar door). Dus tijd om een en ander uit te leggen!

wk15 ES - jenever glazen schaepmannetje 

Rond 1614 was er een Eduard (toeval bestaat niet: de naam wordt natuurlijk aan elke eerstgeboren zoon gegeven) die in een lange, ijskoude winter veel zin had in zijn jenevertje. Helaas liet het koude weer het niet toe dat hij deze bij ‘den jeneverhandelaar’ ging halen, dus besloot hij – ondernemende types als we altijd al zijn geweest – zelf wat te gaan stoken. Ik was er niet bij, maar ik kan me voorstellen dat hij een aantal pogingen heeft moeten doen voor hij hem perfect had; en voilà: daar was de Schaepman jenever! Net zoals andere bekende jenevers, gewoon simpel vernoemd naar de familie naam. Of Eduard er heel rijk mee geworden is, denk ik eerlijk gezegd niet want hij staat (nog) niet te pronken naast de Blankenheim en Bols, maar hij was wel zo slim om het ‘geheime recept’ op te schrijven en door te geven aan volgende generaties, die de drank zo nu en dan bleven stoken. Overigens nog een leuk weetje: Blankenheim is onze andere familie jenever, via grootmoeder Schaepman-Sterck. Sterck is de eigenaar van Blankenheim, die familie is uitgestorven, dus ook dat recept is weer in eigendom van de Schaepmannen.

 wk15 ES - herman

 Dat de Schaepmannetjes een borrel op z’n tijd best konden waarderen, bleek maar al te goed toen mijn oud-oom Hermanus Johannus Aloysius Maria Schaepman (Herman, maar meestal werd hij Dr. Schaepman genoemd) zich uitsprak in de Tweede Kamer toen de Drankenwet werd behandeld. Herman Schaepman was een Rooms-Katholieke wk15 ES - herman 532px-20060703_Schaepman_beeld_Tubbergenpriester, Nederlands dichter, theoloog en politicus, en werd als eerste priester lid van de tweede kamer. Daarmee bracht hij veel teweeg, en genoot hij veel aanzien en respect (mocht u een van de vele Dr. Schaepmanstraten in Nederland tegenkomen, dan verwijzen die inderdaad naar hem, net als het standbeeld in Tubbergen). Maar terug naar mijn verhaal: Dr. Schaepman zei op 9 mei 1881, toen de Drankwet werd behandeld in de Kamer: ‘’Ik meen te mogen aannemen dat niemand in het gebruik van twee glazen sterken drank per dag een schrikbarend drankverbruik zal zien’’.  En het Schaapmannetje was geboren: het synoniem voor ‘tweede borrel’, en later zelfs voor ‘glas jenever’ in het algemeen.

 

In 2012 kreeg ik van mijn oom Kees Schaepman een aantal grote dozen met spullen van de familie. Hij was op leeftijd geraakt (75) en keek er niet meer naar om, en al die spullen leken mij wel wat, dus mijn garage stond vol. Na een aantal items trok ik er een pak documenten uit, waaronder, u ziet ‘m al aankomen: het traditionele Schaepman jenever recept! Nieuwsgierig naar de smaak, heb ik hem laten stoken en deze drank vond ik zó lekker dat ik er een tweede van nam. Ineens snapte ik waarom Herman Schaepman in 1881 pleitte voor twee borrels, en als eerbetoon aan mijn oud-oom heb ik de Schaepman jenever omgedoopt tot ‘Schaepmannetje’, een etiket ontwikkeld en een paar flesjes laten maken.

 wk15 ES - schaepmannetje

 

Twee jaar geleden bij het Mosselgala kreeg elke aanwezige hem mee naar huis, en ik kreeg ontzettend goede reacties. De mannen en vrouwen in de vastgoedwereld houden nou eenmaal van een borreltje, helemaal wanneer er iets te vieren valt, en zodoende kwam ik op het idee dat je een deal hoort te beklinken met een Schaepmannetje. Twee borrels dus!

 wk15 ES - gif2

 

En aangezien ik dit jaar op zoek ga naar de beste Tribebuilder én het Beste Team van Tribebuilders (bedrijfsmakelaars) leek het me wel gepast om met die strijdlustige heren en dames op een deal te gaan proosten met een Schaepmannetje!

 wk15 ES - fles schaepmannetje beklinken

Meer weten over de jenever? Volgende week zondag 18 april is mijn broer, Herman Schaepman (hij deelt niet alleen zijn voorletters met de oorspronkelijke H.J.A.M., maar hij is ook priester!), te zien in de uitzending van Business Class waar hij het onder andere over het Schaepmannetje zal hebben!

 

wk15 ES -  video1 jort kelder schaepmannetje

 

 

Subscribe by Email

No Comments Yet

Let us know what you think