Plan bezichtiging
DAGPAS €15
 +31 20 280 4002
Menu
DAGPAS €15
Plan bezichtiging
 +31 20 280 4002

Bevrijdingsdag moeten we kunnen vieren!

Eduard Schaepman
2-mei-2019 6:00:00

Wist u dat Nederland met 9 dagen de minste nationale feestdagen van Europa heeft, en Slowakije met maar liefst 15 vrije dagen de meeste? Dat bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Wat mij betreft hebben we niks te klagen (ik houd immers van ‘werken’), maar ik mis toch een belangrijke dag in ons rijtje: Bevrijdingsdag. Maar eens in de 5 jaar krijgen we een officiële vrije dag om onze vrijheid te vieren, terwijl het juist zo’n belangrijk is om bij stil te staan.

 

Koningsdag is wel ieder jaar een ‘verplichte’ vrije dag, en we vieren de verjaardag van onze koning dan ook uitbundig. Op die dag kleuren de straten en de tompouces oranje: overal zie je Hollandse trots, saamhorigheid en feest! De dag is niet meer weg te denken uit onze cultuur, en dat is ook helemaal niet mijn bedoeling, maar ik denk dat we er net zo’n dag aan toe moeten voegen, waarin we kunnen laten zien hoe trots we erop zijn dat we in vrijheid mogen leven.

wk18 ES - Nederlandse vlag  CC.2019-05-01 22_38_00 

Zoals elk jaar zal ik op 4 mei om 20.00uur op de Dam staan om de oorlogsslachtoffers te herdenken. En ik moet eerlijk zeggen dat ik me dan nog veel meer verbonden voel met de mensen om me heen dan op Koningsdag. Het is zo belangrijk om op dat moment na te denken over wat er is gebeurd, stil te staan bij het feit dat er zo veel mensen in vrijheid leefden, zoals wij nu – tot dat niet meer kon. Het vertellen van de verhalen van een generatie die steeds kleiner wordt is zó belangrijk. We zijn 2 minuutjes stil, denken aan alle verschrikkingen, wonen de rest van de ceremonie bij en gaan weer naar huis. Dat moment is zó belangrijk, maar eigenlijk ook zó kort. Gelukkig wordt dat moment versterkt door de nationale feestdag 5 mei, waarop we mogen vieren dat we in vrijheid leven. En daar hoort nou eenmaal voor veel mensen een vrije dag bij, en daarmee de mogelijkheid om festivals te bezoeken of dorpsactiviteiten bij te wonen waar een gevoel van saamhorigheid en trots heerst. Maar dát doen we maar eens in de vijf jaar, alsof e onze vrijheid vanzelfsprekend is.

 

wk18 ES - Sequence 01

 

Terwijl dat helemaal niet zo is. Zet het nieuws maar aan; er is helaas meer dan genoeg gaande in de wereld. Het is van groot belang dat we blijven herdenken en de verhalen blijven vertellen. En dan is er ook zoveel nog eens niet gezegd. Neem mijn grootouders, zij spraken niet graag over de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog. Maar ik weet dat zowel de familie van mijn vader als de familie van mijn moeder veel risico heeft gelopen in actief verzet, en mijn grootmoeder zelfs het leven van 20 mensen heeft gered. Als ik daar aan denk, dan besef ik weer dat we het maar getroffen hebben zoals we nu kunnen leven. Dat ik op 5 mei gewoon met Charlie kan genieten van de colonne van oude militaire voertuigen die door ’t Gooi rijdt.


wk18 - Eduard website

Wat mij betreft staan we elk jaar stil bij zowel het onrecht als de overwinning, en herdenken we op 4 mei, en zijn we op 5 mei dankbaar voor de vrijheid waarin we leven. Want al die jaren geleden leefden onze grootouders ook in vrede. Tot de oorlog kwam.

You May Also Like

These Stories on Eduard Schaepman

Subscribe by Email

No Comments Yet

Let us know what you think